30.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
Ultimele Articole

Inspecția realizată de Garda de Mediu: Ce aspecte sunt verificate?

În anul 2021, Garda de Mediu a realizat numeroase inspecții, care s-au finalizat cu numeroase amenzi, avertismente și dispoziții de sistare a activității. Acest lucru denotă faptul că agenții economici nu își îndeplinesc obligațiile de mediu ce derivă din activitatea prestată și nu respectă cadrul legal.

Pe fondul acestei situații, inspecțiile efectuate de Garda de Mediu vor fi din ce în ce mai frecvente, activitățile cu impact asupra mediului desfășurate de agenții economici fiind monitorizate mult mai riguros.

Ce acte sunt supuse inspecției realizate de Garda de Mediu?

Pentru început trebuie specificat că în cadrul unei inspecții nu se verifică doar partea de documentație, ci și punctele de lucru ale agentului economic. În ceea ce privește documentele, prioritare sunt actele de reglementare a activității din punct de vedere mediu, mai precis:

 • Autorizația de mediu
 • Viza anuală a autorizației de mediu
 • Autorizația integrată de mediu
 • Autorizația privind gospodărirea apelor
 • Acordul de mediu.

Ulterior, sunt verificate documentele care atestă respectarea obligațiilor de mediu, ce derivă din activitatea desfășurată. Printre aspectele supuse inspecției menționăm următoarele:

 • Raportarea anuală a deșeurilor;
 • Încadrarea deșeurilor pe coduri (se verifică corectitudinea alegerii codurilor);
 • Programul de prevenire și reducere deșeuri implementat la nivel de organizație (în situația în care operatorul își efectuează procesele operaționale în baza unei autorizații de mediu;
 • Evidenta gestiunii deseurilor;
 • Monitorizarea factorilor de mediu (calitatea apelor de suprafață, calitatea aerului, cu accent pe emisiile din aer, calitatea solului și subsolului etc.)
 • Actele care atestă îndeplinirea obligațiilor către Fondul de Mediu, precum și a contribuțiilor aferente (în cazul în care agentul economic efectuează activități de producție/import sau achiziții intracomunitare);
 • Contractele încheiate cu operatori autorizați în ceea ce privește colectarea și valorificarea/eliminarea deșeurilor.

Acestea sunt câteva dintre documentele verificate de Garda de Mediu. În funcție de complexitatea activității desfășurate, se mai pot solicita și alte acte relevante în acest sens. 

Spre exemplu, în situația generării unor deșeuri periculoase, legislația prevede respectarea unor măsuri speciale de gestionare pe amplasament. Prin urmare, Garda de Mediu verifică gradul în care aceste măsuri și obligații au fost respectate.

Mai mult decât atât, dacă au existat inspecții anterioare și au fost stabilite acțiuni de remediere, inspectorii vor verifica dacă agentul economic și-a îndeplinit aceste măsuri.

Dacă întâmpini anumite probleme de mediu sau ai nesiguranțe în ceea ce privește modul de gestionare a activității din perspectiva mediului, recomandarea este să apelezi la o companie specializată în acest domeniu.

Ai nevoie de consultanta de mediu pentru business-ul tău? Apelează la firma EnviroCons și vei obține soluții de mediu pentru problemele întâmpinate, eliminând orice stres în situația unui control de mediu.

Latest Posts

Articole Populare