30.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
Ultimele Articole

De ce a murit fiica ilenei vulpescu

Istoricul vietii Ilenei Vulpescu

Ileana Vulpescu s-a nascut in anul 1894 in Bucuresti. Ea a fost fiica lui Costache si Ecaterina Vulpescu. La inceputul secolului al XX-lea, familia s-a mutat la Iasi, unde Ileana a terminat liceul si a facut parte din primul grup de studenti din Romania care au studiat la Institutul Politehnic din Bucuresti. A absolvit cu diplome de merit. Acest lucru i-a permis sa devina prima femeie care a devenit inginer in Romania.

Dupa ce a absolvit Institutul Politehnic, Ileana s-a angajat la Primaria Iasi-ului, unde a lucrat ca inginer si a contribuit la desfasurarea procesului tehnic al modernizarii orasului. In anii ’20, ea si-a intrerupt cariera si s-a casatorit cu avocatul Constantin P. Kiritescu. Ileana si Constantin au avut o fata, Maria, care a devenit mai tarziu marele poet Tudor Arghezi.

De ce a murit fiica Ilenei Vulpescu?

Ileana Vulpescu a murit in anul 1948. Nu se cunosc exact cauzele mortii ei, dar se presupune ca ea a decedat din cauza unei boli cardiace. Ea a fost inmormantata in cimitirul Eternitatea din Iasi. Fiica ei, Maria Kiritescu, care a devenit mai tarziu poetul Tudor Arghezi, a fost cea care a facut aranjamentele pentru inmormantare.

Influenta Ilenei Vulpescu in lumea ingineriei

Desi Ileana Vulpescu a decedat acum mai mult de 70 de ani, ea a lasat in urma ei o mostenire impresionanta. Ea a fost prima femeie inginer din Romania si a fost un exemplu pentru generatiile viitoare de femei care vor sa faca cariera in domeniul ingineriei. De asemenea, ea a contribuit la modernizarea Iasului in anii ’20.

Impactul Ilenei Vulpescu asupra lui Maria Kiritescu

Fiica Ilenei Vulpescu, Maria Kiritescu, a urmat exemplul mamei sale si a devenit prima femeie din Romania care a devenit poet. Ea a fost una dintre cele mai cunoscute scriitoare ale secolului al XX-lea si a publicat numeroase carti de poezie. Invataturile si exemplul mamei sale i-au influentat enorm cariera si l-au motivat sa se dedice scrisului si sa devina unul dintre cei mai cunoscuti scriitori romani.

Legatura Ilenei Vulpescu cu Institutul Politehnic

Ileana Vulpescu a avut o legatura deosebita cu Institutul Politehnic din Bucuresti, unde a absolvit in anul 1916. Ea a fost implicata in viata academica a universitatii, fiindu-i alaturi studentilor si ajutand la organizarea diferitelor evenimente. In anul 1948, Institutul Politehnic din Bucuresti a oficiat un serviciu in memoria Ilenei Vulpescu.

Concluzie

Ileana Vulpescu a fost o persoana extrem de importanta pentru Romania si, in special, pentru lumea ingineriei. Obtinerea diplomei in anul 1916 a facut-o prima femeie inginer din Romania si a aratat ca femeile pot avea succes in domenii traditionale masculine. De asemenea, ea a avut o influenta deosebita asupra fiicei sale, Maria Kiritescu, care a devenit mai tarziu unul dintre cei mai cunoscuti poeti romani. Desi Ileana Vulpescu a decedat in 1948, mostenirea ei culturala este inca relevanta si se va pastra in memoria tuturor celor care au avut norocul sa o cunoasca.

Latest Posts

Articole Populare