30.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
Ultimele Articole

Cum să-i ajuți pe cei dragi care suferă de Alzheimer

A înțelege și a sprijini persoanele dragi care suferă de boala Alzheimer poate fi o provocare atât din punct de vedere emoțional, cât și practic. În acest articol, vei descoperi informații valoroase și sfaturi despre cum să îi îngrijiți eficient cei apropiați care au fost diagnosticați cu această afecțiune.

Creează un mediu sigur și confortabil

Persoanele cu această boală necesită ajutor pe mai multe planuri. Pe lângă faptul că este indicat ca cineva să le administreze tratamentul pentru Alzheimer așa cum a recomandat medicul, aceștia trebuie să aibă parte de un mediu sigur și confortabil zi de zi. Iată ce poți face:

Elimină obstacolele și obiectele periculoase

Este important să elimini obstacolele și pericolele din locuință. Acestea pot fi reprezentate de cabluri, covoare sau mobilier care ar putea provoca căderi sau accidente. De asemenea, obiectele periculoase, cum ar fi cuțitele sau produsele chimice, trebuie depozitate în siguranță și inaccesibile persoanei cu Alzheimer.

Montează dispozitive de siguranță

Este de ajutor să iei în considerare adaptările funcționale ale locuinței. Dispozitivele de siguranță, cum ar fi barele de sprijin în baie și pe scări, iluminatul suficient și senzorii de mișcare, precum și sistemele de supraveghere și alarmă, pot preveni accidentele sau părăsirea neautorizată a locuinței.

Simplifică și organizează mediul

Mediul trebuie simplificat și spațiul trebuie organizat. O locuință organizată și simplă, cu obiecte ușor de recunoscut și accesibile, poate ajuta persoana cu Alzheimer să identifice calea și să se simtă mai în siguranță. Etichetarea ușilor și sertarelor poate ajuta, de asemenea, la acest lucru. Personalizarea locuinței prin adăugarea de obiecte personale, a fotografiilor și a decorațiunilor care să-i evoce amintiri plăcute și să-i ofere un sentiment de familiaritate și confort poate fi de mare ajutor. 

Asigură efectuarea unor activități specifice

Stimularea mentală prin activități cognitive poate fi foarte benefică pentru persoanele cu Alzheimer. Puzzle-urile, sudoku, rebusurile sau jocurile de cuvinte sunt exemple de exerciții și jocuri menite să antreneze memoria, atenția și gândirea logică, adaptate nivelului cognitiv al persoanei cu Alzheimer. Activitățile artistice și creative sunt și ele recomandate. 

Terapia prin reminiscență și activitățile de stimulare a memoriei autobiografice pot ajuta la menținerea legăturii cu identitatea persoanei afectate. Vizionarea albumelor de familie, ascultarea muzicii preferate sau discutarea despre amintiri plăcute sunt exemple de tehnici și exerciții care pot ajuta persoana cu Alzheimer să-și reamintească evenimente și experiențe din trecut, stimulând memoria.

Conform unui studiu realizat de Alzheimer’s Association, activitățile cognitive pot îmbunătăți starea de spirit și calitatea vieții persoanelor cu Alzheimer. De asemenea, activitățile fizice regulate pot reduce riscul de declin cognitiv. [1]

Alege căminul de bătrâni potrivit

Uneori, cel mai sigur mediu pentru un senior cu Alzheimer poate fi un cămin de bătrâni, unde există servicii specializate pentru persoanele diagnosticate cu această boală și unde pot beneficia de o îngrijire permanentă. Pentru a îl alege pe cel potrivit, este important să evaluezi atât calitatea serviciilor oferite, cât și pregătirea și competența personalului în îngrijirea persoanelor cu această boală. 

Verifică facilitățile și mediul înconjurător al căminului de bătrâni, programele și activitățile oferite. Alege un cămin de bătrâni care să ofere programe și activități special concepute pentru persoanele cu Alzheimer, pentru a stimula abilitățile cognitive și a încuraja interacțiunea socială. 

În concluzie, acest articol oferă o resursă valoroasă pentru a înțelege și a aborda provocările pe care le implică îngrijirea unei persoane dragi cu Alzheimer. Prin crearea unui mediu sigur și confortabil, menținerea abilităților cognitive prin activități și terapii, asigurarea îngrijirii medicale adecvate și alegerea unui cămin potrivit, poți contribui semnificativ la îmbunătățirea calității vieții persoanei afectate.

Sursă de referință:

1. “Activities.” Alzheimer’s Disease and Dementia, 2019, www.alz.org/help-support/caregiving/daily-care/activities. Accessed 24 Apr. 2023.

Latest Posts

Articole Populare