30.8 C
București
luni, 7 octombrie 2024
Ultimele Articole

Cum să protejezi lemnul la interior: trucuri utile

Frumusețea lemnului masiv este impresionantă, însă poate fi afectată de zgârieturi și lovituri, indiferent cât de riguroasă este rutina noastră de întreținere. Chiar dacă putem repara o masă sau o pardoseală zgâriată, cel mai bun lucru pe care-l putem face este să prevenim deteriorarea.Iată câteva modalități de a evita zgârieturile și loviturile pe suprafețele din lemn din casa ta:  

Selectează lacuri adecvate pentru elementele din lemn din casă

Nivelul necesar de protecție al lemnului aflat la interior depinde și de funcția încăperii, de trafic și umiditate.

În bucătărie, de exemplu, îți recomandăm să alegi pentru suprafețele supuse agresiunilor un lac de lemn acrilic cu duritate mare, care protejează atât împotriva uzurii zilnice, cât și a petelor, vaselor fierbinți sau lichidelor vărsate. 

Pentru mobilierul din lemn sau furnir din camera de zi sau din încăperi fără probleme de umiditate, poți opta pentru un lac nitrocelulozic cu putere mare de acoperire. Altă variantă, fără miros, este lacul acrilic pe bază de apă, cu ceară. Acesta este foarte potrivit pentru finisarea decorativă atât a pieselor de mobilier, cât și a tâmplăriei. 

Trucuri pentru a evita deteriorarea elementelor din lemn din casă

Chiar și protejate de un lac potrivit, suprafețele din lemn aflate la interior trebuie întreținute corect pentru a-și păstra frumusețea. 

  • Așază mobila din lemn masiv departe de razele soarelui, căldura excesivă sau umiditate.
  • Curăță mobila și tâmplăria din lemn cu soluții naturale, din oțet și bicarbonat de sodiu sau apă și săpun, având grijă ca suprafața să nu rămână udă prea mult timp. 
  • Aplică ceară de albine sau parafină pe mobilierul lăcuit, pentru un aspect satinat. 
  • Evită utilizarea lavetelor aspre sau a soluțiilor de curățare agresive. 
  • Aerisește des casa, dar evită creșterea nivelului de umiditate în zilele ploioase, sau folosește un dezumidificator. 
  • Păstrează la îndemână suficiente suporturi pentru pahare și cești, pentru a evita apariția inesteticelor inele decolorate.  

Alege pentru parchetul din lemn un lac dur

Pentru a proteja pardoseala din lemn masiv sau furniruit de șocuri mecanice sau trafic intens, este esențială aplicarea unui lac pentru parchet, rezistent și dur. Poți opta pentru diferite finisaje, fie mat, semilucios, lucios sau, pentru un efect estetic deosebit, superlucios. 

Lacul formează o peliculă durabilă, elastică și rezistentă la pete sau agresiuni mecanice. Este foarte importantă pregătirea suprafeței înainte de lăcuire, prin șlefuire și curățare, și trebuie respectat timpul de uscare recomandat de producător pentru cele mai bune rezultate. 

Trucuri pentru a proteja pardoseala din lemn

Pentru a te bucura de eleganța pardoselii tale din lemn mai mult timp, poți aplica următoarele trucuri:

  • Lasă încălțămintea la ușă pentru a reduce riscul de deteriorare a podelei. 
  • Așază covorașe în dreptul ușii de la intrare. Acestea vor reține praful, murdăria și umiditatea. 
  • Aplică pe picioarele mobilierului protecții din cauciuc, fetru sau silicon pentru pardoseală. 
  • Îndepărtează lichidele vărsate cât mai curând și curăță regulat podelele cu soluțiile adecvate. 
  • Evită scaunele cu roți din plastic tare, în favoarea celor din cauciuc. Alternativ, poți așeza un covoraș sub scaunul mobil. 

Protejarea obiectelor și suprafețelor din lemn din casă necesită atenție și diligență, însă prin aplicarea trucurilor prezentate în acest articol, procesul poate deveni mult mai simplu și eficient. 

Latest Posts

Articole Populare