Echipamentele frigorifice pentru firmele de catering joacă un rol important în desfășurarea activității și contribuie foarte mult la un serviciu de calitate pentru clienți. De multe ori este nevoie de camere frigorifice pentru a asigura depozitarea produselor în conformitate cu standardele sanitare, dacă ele au nevoie de răcire până la temperatura optimă.
Camera frigorifică split, de exemplu, poate să fie echipamentul fiabil perfect pentru magazinul sau unitatea ta HoReCa.
Sistemul de refrigerare split este un echipament convenabil din toate punctele de vedere, mai ales atunci când trebuie să depozitezi o cantitate mare de alimente. Este potrivit pentru unitățile de catering de toate nivelurile.
Un astfel de sistem, care are o serie de avantaje, motiv pentru care și este apreciat de profesioniști.
Ce este și de ce avem nevoie de o cameră frigorifică split?
Camerele frigorifice split sunt concepute pentru a menține de cele mai multe ori o temperatură cuprinsă în intervalul de la -30 la +10 grade Celsius (sau chiar la temperaturi și mai coborâte, în funcție de model).
Ele pot funcționa impecabil chiar și în condiții de temperatură extremă. Lucrează neîntrerupt la -25 de grade Celsius, dar și la +40 grade Celsius, temperatură a mediului ambiant. Evident, pentru ca echipamentul să funcționeze normal la temperaturi sub zero, este necesar să existe un set special de parametri.
Astfel de camere frigorifice sunt situate în unități în care nu poate fi amplasată o cameră de răcire/congelare monolitică. De obicei, ele sunt plasate în încăperi de depozitare și utilități. Adesea sunt montate și atunci când designul pereților camerei nu permit instalarea unei camere monobloc frigorifice de mari dimensiuni.
Avantajele sistemelor de răcire split:
- cele 2 părți care alcătuiesc sistemul pot fi amplasate suficient de departe una de alta, ceea ce în unele cazuri permite camerei frigorifice split să se adapteze la toate caracteristicile clădirii;
- asigură modulul necesar pentru stocarea oricăror produse și substanțe;
- al doilea bloc poate funcționa în curtea interioară a unității sau chiar pe stradă (în anumite situații);
- prin instalarea dispozitivului în exteriorul clădirii, se poate scăpa de zgomot și de încălzirea excesivă a aerului din incinta unității.
Unitatea exterioară
Este situată într-o cameră diferită sau chiar în aer liber, precum ar fi o terasă, o curte interioară, stradal, o terasă.
Este conectată la o tubulatură specială internă prin care se transferă agentul frigorific și la sistemul electric.
Se compune din:
- compresor;
- condensator;
- supape;
- filtru de uscare;
- ventilator;
- unități de control;
- un sistem special care poate asigura funcționarea iarna.
Unitatea interioară
Este echipată cu dispozitive electronice care controlează sistemul și monitorizează toți parametrii, astfel de dispozitive îndeplinesc următoarele funcții:
- măsurarea temperaturii în camera frigorifică;
- controlul pornirii și opririi compresorului și ventilatorului unității exterioare pentru a menține temperatura setată de către operator;
- controlul vitezei de rotație a ventilatorului unității interioare și al frecvenței de pornire a compresorului;
- controlul mișcării fantelor prin care se deplasează fluxul de aer;
- control asupra stării compresorului și a timpului în care acesta este pornit (dacă parametrii sunt peste limită, sistemul însuși oprește compresorul);
- indicarea necesității decongelării.
La modelele actuale, panoul de comandă este scos și montat la intrarea în camera de răcire.
Principiul de funcționare a întregului sistem al unei camere de răcire split se bazează pe interacțiunea strânsă a ambelor blocuri ale echipamentului frigorific. În unitatea interioară, sistemul de ventilație și evaporare menține temperatura dorită, iar unitatea exterioară elimină condensul și eliberează excesul de căldură în exterior (de aceea amplasarea în exterior este cea mai bună opțiune).
Atunci când alegi acest echipament, trebuie să ții cont de toate aspectele:
- care este scopul sistemului (congelarea sau depozitarea alimentelor);
- cantitatea de produse răcite;
- volumul propriu-zis al camerei de răcire;
- locația de instalare a celei de-a doua unități (asigură-te că ții cont de necesitatea ca sistemul să funcționeze și în condiții climatice vitrege iarna);
- locația primului bloc al camerei frigorifice în interiorul unității;
- ce alte caracteristici suplimentare mai sunt necesare să aibă (în viziunea antreprenorului);
- dacă ai nevoie sau nu și de un panou de control la distanță separat pentru monitorizarea stării echipamentelor și a temperaturilor.
Înainte de a cumpăra o cameră frigorifică split, ar trebui să te familiarizezi cu ofertele de pe piață, cu ratingul companiilor producătoare de sisteme și cu recenziile consumatorilor.
Este o idee bună să compari funcționarea unui sistem split cu funcționarea altor dispozitive similare (congelatoare și frigidere, dar mai ales camere monobloc) pentru a te asigura că acesta este echipamentul pe care trebuie să îl cumperi.
Trebuie să știi că multe companii oferă montaj individual în funcție de parametrii solicitați de către clienți.
Pentru detalii și comenzi de camere frigorifice performante apelează la TC Romania Crown Cool!