Stresul oxidativ este o afectiune destul de frecventa ce isi pune amprenta nu doar asupra sanatatii, ci si asupra aspectului exterior, tenul avand cel mai mult de suferit. Aceasta problema medicala apare din cauza neputintei organismului de a mentine echilibrul intre radicalii liberi si antioxidanti. Printre factorii care duc la aparitia stresului oxidativ se numara atat cei endogeni, precum stresul, anumite boli sau interventiile chirurgicale, cat si cei exogeni. Printre acestia cei mai nocivi sunt: poluarea, razele UV si alimentatia nesanatoasa.
In timp, aceasta problema medicala isi poate pune amprenta asupra intregului organism. Tenul arata mult mai imbatranit, iar pacientii pot dezvolta o serie de afectiuni ce le pot pune in pericol sanatatea. Starea tesuturilor se degradeaza treptat motiv pentru care si procesul de imbatranire este vizibil accelerat.
De regula, stresul oxidativ apare la persoanele cu o alimentatie nesanatoasa si saraca in antioxidanti, la cei care nu au un regim de viata echilibrat si un program de somn bine stabilit, dar si in cazul persoanelor sedentare.
Cum poate fi combatut?
Este important ca pacientii sa descopere cu exactitate cauza aparitiei stresului oxidativ pentru a-l combate cat mai repede si cat mai eficient. Consumul de vitamine este recomandat cu precadere in astfel de situatii, vitamina C, spre exemplu, avand un puternic efect antioxidant. In topul celor mai pline de vitamine fructe se afla citricele, kiwi sau ananasul. Nici sucul de catina nu trebuie ocolit, acesta contribuind si la intarirea imunitatii organismului. Aceasta poate fi consumat cu incredere si de cei mici avand un gust placut.
Nucile si alunele sunt o alta sursa de vitamine ce ajuta la combaterea stresului oxidativ. Oleaginoasele sunt foarte bogate in nutrienti si trebuie consumate mai ales crude pentru ca organismul sa poata asimila toate beneficiile oferite.
Dincolo de atentia oferita alimentatiei, oamenii ar trebui sa fie mult mai atenti cu rutina zilnica si cu viciile. Acestia ar trebui sa renunte, in primul rand, la tigari. Efectele nocive sunt greu de ignorat nu doar pentru ten, ci si pentru buna functionare a intregului organism. Exercitiile fizice ar trebui sa devina o parte integranta a vietii, miscarea fiind beneficia pentru mentinerea starii de sanatate.
Soarele poate imbatrani prematur tenul motiv pentru care medicii dermatologi atrag atentia asupra importantei utilizarii cremelor cu factor de protectie. Razele UV duc la aparitia radicalilor liberi motiv pentru care expunerea la soare trebuie evitata in intervalul 11-16 pentru prevenirea aparitiei cancerului de piele, spre exemplu. Asadar, cremele cu minim SPF 30 nu ar trebui sa lipseasca din rutina zilnic nu doar in cazul doamnelor, ci si in cazul domnilor.
Printr-un stil de viata echilibrat, oamenii pot preveni aparitia unor astfel de afectiuni. In cazul pacientilor diagnosticati cu stress oxidativ schimbarea regimului alimentar este extrem de important. Pacientii trebuie sa fie disciplinati pentru a-si recapata sanatatea si pentru a se putea bucura din nou de micile placeri ale vietii. Lipsa orelor minime de somn poate duce la scaderea nivelului de antioxidanti, organismul fiind in felul acesta mult mai vulnerabil in fata infectiilor, bacterilor si bolilor.