Soluțiile de încălzire a locuinței pe care oamenii le au la dispoziție sunt foarte numeroase, astfel încât indiferent de zona în care se află sau de accesul la diferitele tipuri de combustibil, orice om să își poată găsi o soluție de încălzire potrivită nevoilor lor.
Totuși, o soluție care este tot mai populară în rândul acestora este incalzirea in pardoseala. Acest lucru se datorează, în principal, eficienței ridicate pe care aceasta o are.
În plus, pe piață există două variante de încălzire a locuinței prin pardoseală, una este cea electrică, iar cea de-a doua este cea care folosește agentul termic produs de o centrală pentru încălzire. Astfel că cei care își doresc să alegă această modalitate de încălzire a locuinței, dar nu știu ce variantă este potrivită casei lor, în continuare sunt prezentate câteva informații importante despre acestea.
Cum se instalează și cum funcționează încălzirea în pardoseală electrică?
Modul în care se instalează un sistem electric de încălzire în pardoselă este unul relativ simplu, mai ales dacă acest proces se realizeză într-o cladire aflată în construcție, deoarece acest sistem trebuie să fie montat în șapă. De aceea, în cazul unei încăperi care se renovează, planșeul va fi mai ridicat decât în faza inițială, ca urmare a turnării unui nou strat de șapă, care include sistemul de încălzire.
Astfel că acest sistem, care poate fi realizat fie dintr-un cablu electric încălzitor, fie dintr-un covoraș electric, care sunt amplasate pe podea și peste care pot fi aplicate diferite tipuri de finisaje, de la parchet și gresie, până la piatră naturală. Toate elementele necesare unui astfel de sistem pot fi găsite la Aleroma, un magazin online care puna accent pe calitate și satisfacția clienților săi.
Din cauza prețurilor mari la electricitate, unii oameni nu o recomandă pentru spațiile mai mari, deoarece costurile cu încălzirea pot fi ridicate, însă în funcție de regiunea țării sau de eficiența sistemului ales, aceste pot fi chiar mai mici decât în cazul altor soluții de încălzire.
Cu ce se diferențiază încălzirea în pardoseală cu agent termic de cea electrică?
Principala diferență dintre cele două tipuri de încălzire în pardoseală constă în sistemul folosit pentru a funcționa și a oferi căldură.
Dacă în cazul soluției prezentate mai sus, combustibilul cu ajutorul căruia sa încălzea locuința era energia electrică, prin intermediul unor cabluri sau a unui covor electric, în cazul celei de-a doua soluții, aceasta folosește agentul termic, produs de o centrală termică. Acesta circulă printr-o rețea de conducte montate în podea, între plăci de polistiren și șapă.
Unul dintre cele mai importante avantaje pe care le are sistemul de încălzire cu agent termic în pardoselă este faptul că acesta poate fi folosit și pentru răcirea spațiului în care este montat, cu condiția ca acest sistem să nu fie combinat cu folosire de radiatoare.
În concluzie, alegerea sistemului de încălzire în pardoseală potrivit unui anumit spațiu se face, în principal, în funcție de preferințe și de accesul la diferite tipuri de combustibili, care sunt necesari pentru funcționarea acestuia.