30.8 C
București
marți, 22 octombrie 2024
Ultimele Articole

Istoria Craciunului – unde a aparut prima data?

Originea Craciunului si semnificatia sa antica

Craciunul, cunoscut in intreaga lume ca o sarbatoare plina de bucurie si daruire, isi are radacinile in multe traditii si culturi antice. In esenta, Craciunul celebreaza nasterea lui Iisus Hristos in crestinism, dar originile sale se intind mult mai departe, incorporand elemente din festivaluri pagane si rituri antice. Primele indicii despre celebrarea Craciunului dateaza din secolul al IV-lea e.n., cand Biserica Crestina a inceput sa stabileasca o data oficiala pentru aceasta sarbatoare, in incercarea de a crestiniza festivitatile romane ale Saturnaliilor.

Saturnaliile – Inspiratia pentru datele Craciunului

Saturnaliile erau un festival roman dedicat zeului Saturn, celebrat in jurul datei solstitiului de iarna. Festivitatile includeau banchete, daruri si o atmosfera generala de sarbatoare ce pare sa fi influentat modul in care Craciunul este celebrat astazi. Saturnaliile erau marcate de o inversare a rolurilor sociale si de suspendarea conventiilor sociale, elemente care se reflecta partial si in traditiile moderne de Craciun, cum ar fi obiceiul de a oferi cadouri.

Influenta crestinismului asupra Craciunului

Inainte de stabilirea definitiva a datei de 25 decembrie ca zi oficiala a Craciunului, crestinii nu sarbatoreau nasterea lui Cristos. In schimb, accentul era pus pe Epifanie si Pasti. Schimbarea s-a produs odata cu dorinta Bisericii de a suprapune Craciunul peste festivitatile pagane si de a oferi o alternativa crestina la acestea. Papa Iulius I este cel atribuit cu alegerea datei de 25 decembrie in secolul al IV-lea, o data apropiata de solstitiul de iarna si de Saturnaliile romane, pentru a facilita tranzitia paginilor la crestinism.

Traditii si obiceiuri de Craciun in Evul Mediu

In Evul Mediu, Craciunul a inceput sa capete mai multe din caracteristicile sale contemporane in Europa. In aceasta perioada, celebrarile Craciunului includeau piese de teatru religioase, cantece si, in mod special, festinuri somptuoase. In Anglia, era popular obiceiul "Lord of Misrule", unde o persoana era aleasa pentru a conduce festivitatile, aducand veselie si nebunie. Aceste aspecte ale Craciunului medieval pot fi vazute ca un ecou al libertatii si inversarii ierarhiilor sociale caracteristice Saturnaliilor romane.

Craciunul in epoca moderna si raspandirea sa globala

Craciunul asa cum il cunoastem astazi a fost modelat semnificativ in timpul erei victoriene, cand multe dintre traditiile moderne au fost stabilite, inclusiv trimiterea de felicitari de Craciun si decorarea brazilor. Figura lui Mos Craciun, derivata din Sfantul Nicolae, un episcop din secolul al IV-lea cunoscut pentru generozitatea sa, a fost popularizata in secolul al XIX-lea in Statele Unite si apoi in intreaga lume. Industrializarea a facilitat producerea in masa a jucariilor si a cadourilor de Craciun, transformand sarbatoarea intr-un eveniment centrat pe consum si cadouri.

In concluzie, Craciunul este o sarbatoare cu radacini adanci in istoria umanitatii, reflectand o imbinare de traditii pagane, crestine si culturale ce s-au dezvoltat de-a lungul mileniilor. De la Saturnaliile romane la banchetele medievale si pana la modernul Mos Craciun, aceasta sarbatoare a evoluat continuu, adaptandu-se nevoilor si viziunilor societatilor care o adopta. Astfel, Craciunul ramane una dintre cele mai iubite si universale sarbatori, celebrata in nenumarate moduri in jurul lumii.

Latest Posts

Articole Populare