30.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
Ultimele Articole

Cum să-ți menții tensiunea arterială sub control: 6 sfaturi practice

Ai mereu tensiunea peste limitele normale sau deja ai fost diagnosticat cu hipertensiune? Dacă încă este în stadii incipiente, avem o veste bună: nu ești „condamnat” pe viață la tratament medicamentos. Poți să-ți menții tensiunea arterială sub control prin alimentație, cu mici remedii naturiste și prin câteva schimbări ale stilului de viață. Nu e greu deloc!

În primul rând, trebuie să știi în ce categorie te situezi. Duci un stil de viață nesănătos și ești în categorie de risc pentru a dezvolta această afecțiune? Sau ai deja boala fără să știi? Nu ai fi singurul. Conform estimărilor oficiale, aproape 50% dintre adulții cu hipertensiune nu știu că au boala. Iar asta din cauză că hipertensiunea, în stadii incipiente, nu prea dă simptome clare. Doar ușoare amețeli, dureri de cap, dificultăți de respirație și tulburări de vedere. Adesea e descoperită în urma controalelor de rutină, la medic.

Care sunt cauzele hipertensiunii

Cum ajungi să faci hipertensiune? Sunt mai mulți factori care predispun la această afecțiune:

–        Alimentația nesănătoasă, bogată în prăjeli, colesterol, sare;

–        Consumul exagerat de alcool, fumatul;

–        Lipsa mișcării, kilogramele în plus;

–        Stresul cronic poate crește și el tensiunea arterială;

Factori de risc pentru tensiune mare:

–        Vârsta. Riscul de hipertensiune crește odată cu înaintarea în vârstă;

–        Anumite afecțiuni medicale predispun la hipertensiune: diabetul, tulburările hormonale, bolile renale;

–        Gena. Contează și istoricul familial: dacă ai părinți sau bunici cu hipertensiune, prezinți un risc crescut de a dezvolta și tu această boală.

Tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate gravă?

Nu degeaba hipertensiunii i se spune „ucigașul tăcut”. Ignorată, lăsată netratată, poate duce la numeroase complicații. Acestea se instalează în timp și sunt dificil de remediat. Vorbim despre:

–        Boli de inimă. Hipertensiunea arterială cronică poate da angină pectorală sau chiar infarct miocardic, deoarece inima este nevoită să muncească mai mult și să pompeze sânge.

–        Accident vascular cerebral (AVC). În hipertensiune, se formează cheaguri de sânge în artere, care pot bloca fluxul de sânge către creier.

–        Probleme de vedere. Leziunile vasculare cauzate de tensiunea ridicată pot afecta ochii, crescând riscul de afecțiuni oculare, chiar orbire.

–        Afecțiuni renale. Hipertensiunea netratată poate afecta funcționarea rinichilor, crescând riscul de insuficiență renală.

Cum îți menții tensiunea sub control

Nu trebuie să se ajungă la nimic grav. Ia măsuri din timp pentru a-ți menține tensiunea sub control și a nu fi nevoit să iei pe viață tratament medicamentos de sinteză. Iată 6 sfaturi practice pentru a-ți menține tensiunea sub control!

1.    Mai multă grijă la dietă

Evită alimentele grase, prăjite, excesiv procesate, bogate în colesterol. În schimb, mănâncă mai multe verdețuri, legume, fructe, cereale integrale, pește și fructe de mare, uleiuri presate la rece, fructe oleaginoase, bogate în Omega-3.

2.    Redu consumul de sare

Sodiul din sare reține apa în corp, ceea ce face ca volumul sângelui și presiunea asupra vaselor de sânge să crească. E necesar să limitezi sarea din mâncare. Atenție, însă, că mai toate alimentele de pe piață conțin sare, inclusiv cele considerate dulci.

3.    Folosește remedii pe bază de plante

Plantele medicinale sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru tratarea diverselor probleme de sănătate sau pentru buna funcționare a organismului. Păducelul, roinița, sunătoarea, talpa gâștei, vâscul, șerlai, tarhonul sau frunzele de măslin sunt benefice pentru sănătatea inimii, a arterelor, și susțin buna funcționare a sângelui. Poți să bei ceaiuri pentru scăderea tensiunii din aceste plante, separat sau combinate, ca parte a stilului tău de viață. Tot aceste plante stau la baza capsulelor naturale pentru hipertensiune, pe care le poți lua pe termen lung.

4.    Evită fumatul, consumul prea mare de alcool și de cafea

Toate trei sunt strâns legate de cazurile de hipertensiune, agravând boala.

5.    Gestionează stresul

Stresul cronic are un impact negativ asupra tensiunii arteriale și asupra sănătății în general. El determină creșterea ritmului cardiac, variații bruște de tensiune și afectează inima, circulația sângelui. Există mai multe tehnici de relaxare și remedii naturiste antistres, pe bază de plante, care te pot ajuta.

6.    Fă sport

Mișcarea moderată e bine să facă parte din rutina ta de zi cu zi. Exercițiile fizice regulate, precum mersul rapid, înotul, ciclismul sau aerobicul întăresc inima și îmbunătățesc circulația sângelui. În plus, reduc stresul, îmbunătățesc calitatea somnului și ajută la pierderea kilogramelor în plus, ceea ce ajută la reducerea presiunii pe sistemul cardiovascular.

Dacă deja ai hipertensiune cronică, remediile naturiste, schimbările alimentare și ale stilului de viață e bine să vină în completarea tratamentului medicamentos prescris de medic. Pot ajuta la scăderea dozei, la reducerea efectelor adverse și te vor ajuta să te simți mai bine.

Latest Posts

Articole Populare