În ultimii ani, nevoia regândirii experienței generale de lucru este tot mai prezentă. Nu ne referim doar la regândirea spațiilor de birouri, ci la întreaga desfășurare a procesului de muncă și de recrutare. Experiența de la locul de muncă este una dintre metodele prin care pot fi loializați angajații și prin care pot fi atrași alții noi, la fel de valoroși, inclusiv tinerii care au o altă perspectivă asupra programului și condițiilor de lucru.
În continuare, îți vom prezenta importanța spațiilor de co-working și co-living pentru sustenabilitatea businessurilor viitorului.
Co-working și co-living
Conceptele de co-working și co-living sunt din ce în ce mai populare și importante pentru bunăstarea angajaților. Ce presupun acestea? Co-livingul este conceptul care are menirea de a contura o comunitate în jurul locului de muncă. Cele două concepte, co-living și co-working, funcționează mână în mână, asigurând cazare în spații cu acces la facilități comune de socializare, confort și flexibilitate și, bineînțeles, cu acces la spații de co-working.
Flexibilitatea muncii
În urmă cu un deceniu, spre exemplu, era considerat normal un spațiu de lucru comun, cu 5-9 persoane la același birou, de luni până vineri. Foarte puțini erau cei care se puteau bucura de o muncă flexibilă, uneori doar la ocazii speciale sau pe timp de boală.
Astăzi, flexibilitatea muncii permite angajaților să lucreze din orice birou își doresc, fără ca productivitatea să fie afectată. Imaginea unui birou a trecut printr-o transformare masivă pentru a crește nivelul de performanță al angajaților în timpul programului.
Oferirea unui mediu propice productivității și colaborării
Spațiile de co-living și co-working reprezintă medii în care productivitatea pe plan personal și profesional începe să crească pe zi ce trece. Spre exemplu, în apropierea acestor spații se pot regăsi cafenele și localuri excelente pentru încurajarea productivității, ca urmare a faptului că angajații se distanțează de mediul de lucru și de griji. Aceste spații sunt excelente și pentru inițierea unor colaborări sau pentru sesiuni de brainstorming.
Conform unui sondaj realizat de către Genesis Property în anul 2022, compania dezvoltată de antreprenorul Liviu Tudor, 53,4% dintre angajații români susțin că interacțiunea cu colegii, atât la birou, cât și în afara acestuia, este cheia spre a crește unitatea echipei și productivitatea. De asemenea, 90,2% dintre aceștia consideră că existența unor facilități care să stimuleze angajații, în imediata apropiere a clădirii de birouri, în aer liber, ar avea un efect însemnat nu doar personal, ci și profesional.
Spațiile de co-working și co-living sunt oportune pentru numeroase businessuri
De aceste spații se pot bucura numeroase businessuri din diverse domenii de activitate. Fiecare angajat are nevoie de un spațiu de lucru în care să i se poate împlini nevoia de dezvoltare personală sau profesională, nevoia de relaționare și de un spațiu care să îi permită să economisească timp prețios. Dacă un angajat petrece mai bine de două ore dus-întors pentru a ajunge la birou, productivitatea va fi afectată. De aceea, spațiile de co-living și co-working le oferă angajaților posibilitatea de a ajunge la locul de muncă într-un timp foarte scurt și de a se bucura de tot confortul de acasă, fără a face vreun compromis.
Așadar, indiferent de domeniul de activitate, orice afacere poate beneficia de un sediu într-un spațiu modern și atent gândit.
Sursa foto: Shutterstock