Accidentele de mașină pot fi traumatizante pentru toți cei implicați, chiar dacă singurul care a avut de suferit este autoturismul. Indiferent cine este de vină sau ce daune a cauzat accidentul, există câțiva pași pe care ar trebui să îi urmezi, pentru protecția ta și a celorlalte persoane care au luat parte la incident. În materialul următor, vei afla câteva informații care ar putea să te ajute, în caz că ai fost implicat într-un accident fără victime.
Care sunt primele măsuri pe care să le iei
- Trage pe dreapta în siguranță, dacă poziția în care te afli îți permite acest lucru.
- Oprește mașina și motorul și aprinde luminile de avarie, pentru a avertiza alți utilizatori ai drumului.
- Asigură-te că pasagerii din mașina ta sunt în regulă, apoi verifică același lucru și la celălalt șofer. Nu încerca să iei decizii pe loc. Sună la Poliție, dacă nu te înțelegi amiabil cu șoferul celeilalte mașini.
- Notează numele, adresa, numărul de contact, numerele de înmatriculare, numele proprietarului vehiculului și detaliile asigurării celeilalte persoane implicate.
- Pentru accidentele ușoare, utilizează aplicatia amiabila. Această aplicație digitalizează procesul unei constatări amiabile. Aplicația este o alternativă online a clasicului formular de constatare amiabilă, care, până acum, exista doar în format tipărit, pe hârtie. Odată cu schimbarea legislației, șoferii au acces la această aplicație digitală, prin care pot completa în format electronic formularul de „Constatare amiabilă de accident”. În caz că nu ai posibilitatea să descarci pe loc această aplicație, poți folosi în continuare metoda clasică, pe hârtie.
- Păstrează-ți calmul. Ceea ce s-a întâmplat și cine este de vină va decide compania de asigurări sau Poliția.
Ce informații ar trebui să înregistrezi la locul accidentului
Din punct de vedere legal, trebuie să faci schimb de informații cu persoanele implicate la locul accidentului, inclusiv numele și adresa acestora. Pe lângă aceasta, ar trebui să notezi și anumite detalii la locul accidentului, precum:
- Ora și data accidentului;
- Numărul de înmatriculare, marca, modelul și culoarea vehiculelor implicate;
- Condiții de conducere, inclusiv vremea și calitatea drumului;
- Daunele care au fost cauzate vehiculelor implicate;
- Orice rană, chiar și minoră, a șoferilor, pasagerilor sau pietonilor;
- Numele și datele de contact ale martorilor;
- Chitanțe pentru taxiuri, transport alternativ, dacă nu ai putut folosi mașina după accident.
De asemenea, ar trebui să faci cât mai multe poze cu mașinile implicate și daunele produse, la fața locului. Dacă nimeni altcineva nu este implicat, ar trebui să lași datele tale pe un bilet unde le poate vedea proprietarul.
Care sunt motivele posibile pentru care celălalt șofer nu ar opri
Faptul că un șofer nu oprește după un impact poate fi din cauza șocului și nu neapărat pentru că a vrut să facă asta. Există, totuși, câteva motive pentru care acesta poate alege să părăsească locul accidentului.
- Mașina a fost furată sau are număr fals de înmatriculare;
- Celălalt șofer nu era asigurat;
- Celălalt vehicul era înmatriculat în străinătate;
- Șoferul are antecedente și se teme de consecințe.
Într-o asemenea situație, ar fi bine să reușești să reții numărul mașinii sau măcar marca și culoarea acesteia și orice detaliu care ți-ar putea atrage atenția, pentru a facilita munca autorităților.
Ce ai de făcut dacă tu ești cel vinovat pentru accident
Companiile de asigurări implicate vor decide cine este vinovat pentru accident. Poliția te poate pune în urmărire în cazuri precum conducerea fără grija și atenția cuvenită sau sub influența alcoolului ori a drogurilor. Dacă tu ai fost de vină, atunci compania ta de asigurări va plăti pentru reparațiile vehiculului. Vei plăti excedentul din polița ta, vei pierde o parte din orice bonus acumulat și nerevendicat și costul poliței tale poate crește, atunci când o vei înnoi. Dacă cealaltă parte solicită despăgubiri, compania ta de asigurări va plăti în cazul în care aceasta are câștig de cauză. În situația în care tu ești cel care a suferit daune, nu vei putea face o cerere de despăgubire, deoarece ai fost vinovat pentru accident.
Cea mai bună modalitate de a evita astfel de situații neplăcute este să fii întotdeauna atent atunci când conduci și să nu pleci obosit la drum. Dar, de multe ori, oricâtă grijă ai avea, poți să devii părtaș la un accident, fără să ai nicio vină. Cel mai bine este să-ți păstrezi calmul în orice condiție, întrucât doar așa vei lua cea mai bună decizie.
Sursa foto: Shutterstock