30.8 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
Ultimele Articole

Istoria romanilor – ce spune academia romana?

Rasaritul istoriei romanilor

Istoria romanilor este un subiect complex si vast, care a fost profund studiat de-a lungul decadelor de catre numerosi istorici si cercetatori. Academia Romana, cea mai importanta institutie de cercetare si dezvoltare din tara, a avut un rol esential in documentarea si interpretarea evenimentelor ce au marcat evolutia poporului roman. Unul dintre cei mai respectati istorici din acest domeniu este Neagu Djuvara, care a contrbuit semnificativ la intelegerea cronologiei istorice a romanilor.

Potrivit Academiei Romane, istoria romanilor incepe cu perioada straveche, cand triburile geto-dacice populau teritoriul de astazi al Romaniei. Datele arheologice indica prezenta acestora in zona din mileniul 6 i.Hr., iar civilizatia lor a evoluat treptat, culminand cu formarea regatului Daciei sub conducerea lui Burebista in secolul I i.Hr. Acest stat a cunoscut o dezvoltare economica si militara remarcabila, devenind un pol de putere regional.

Influenta romana si cucerirea Daciei

O etapa cruciala in istoria romanilor a fost cucerirea Daciei de catre Imperiul Roman, sub conducerea imparatului Traian, in anul 106 d.Hr. Aceasta perioada a avut un impact profund asupra structurilor sociale, economice si culturale ale regiunii. Romanizarea Daciei a dus la o simbioza intre civilizatia romana si cea dacica, contribuind la formarea unui popor nou, cu o identitate distincta.

Academia Romana subliniaza ca procesul de romanizare a fost intensificat de catre constructia de drumuri, orase si fortificatii romane, precum si de colonizarea cu cetateni romani. In plus, limba latina a devenit predomninanta in administratie si comert, influentand puternic limba vorbita de populatia locala. In acest context, limba romana moderna isi are radacinile in limba latina populara, fiind un exemplu al continuitatii culturale si lingvistice in aceasta regiune.

Evul Mediu si formarea statelor romanesti

Perioada Evului Mediu a fost marcata de formarea si dezvoltarea statelor romanesti – Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. Aceste entitati politice au evoluat sub influenta diverselor puteri regionale, precum Ungaria, Imperiul Otoman si Polonia. In secolul al XIV-lea, Basarab I a fondat Tara Romaneasca, iar Bogdan I a pus bazele Moldovei, consolidand astfel identitatea politica si culturala a romanilor.

Academia Romana afirma ca aceste state au jucat un rol esential in dezvoltarea economica si culturala a regiunii, promovand schimburile comerciale si relatiile diplomatice cu alte tari europene. In plus, in aceasta perioada au fost construite numeroase edificii religioase si culturale, precum biserici si manastiri, care au avut un impact profund asupra identitatii culturale a romanilor.

Lupta pentru independenta si unificarea nationala

Secolul al XIX-lea a fost marcat de eforturile romanilor de a-si castiga independenta si de a realiza unificarea nationala. In 1859, unirea Moldovei si a Tarii Romanesti sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza a reprezentat un pas important spre formarea statului modern Romania. Acest eveniment a fost sustinut de contextul international favorabil, precum si de dorinta puternica a romanilor de a se elibera de sub dominatia straina.

Unul dintre momentele de referinta ale acestei perioade a fost obtinerea independentei de stat fata de Imperiul Otoman in 1877, in urma Razboiului de Independenta. Academia Romana evidentiaza faptul ca acest succes a fost obtinut cu pretul unor mari sacrificii, dar a deschis calea catre recunoasterea internationala a Romaniei ca stat suveran.

Romania Mare si perioada interbelica

Dupa Primul Razboi Mondial, in 1918, Romania a reusit sa isi uneasca toate teritoriile locuite majoritar de romani, formand astfel Romania Mare. Acest eveniment a fost celebrat ca un triumf al idealului national romanesc si a dus la integrarea unor regiuni precum Basarabia, Bucovina si Transilvania in granitele Romaniei.

  • Unirea Basarabiei cu Romania a fost recunoscuta de principalele puteri europene la Conferinta de Pace de la Paris din 1920.
  • Bucovina a cerut unirea cu Romania in noiembrie 1918, act care a fost ratificat de catre Consiliul National Roman din Bucovina.
  • Transilvania s-a unit cu Romania in urma Adunarii Nationale de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918.
  • Romania Mare a avut o suprafata de 295.000 km² si o populatie de aproximativ 15 milioane de locuitori.
  • In perioada interbelica, Romania a experimentat o dezvoltare economica si culturala semnificativa, devenind un actor important pe scena politica europeana.

Provocarile secolului XX si regimul comunist

Secolul XX a adus provocari majore pentru Romania, in special in contextul celor doua razboaie mondiale si al instaurarii regimului comunist dupa 1945. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Romania a intrat in sfera de influenta a Uniunii Sovietice, iar regimul comunist a fost impus prin forta.

Academia Romana subliniaza ca perioada comunista a fost caracterizata de transformari economice si sociale profunde, dar si de represiuni politice severe. Politicile de colectivizare fortata si industrializare au avut un impact negativ asupra societatii romanesti, ducand la deteriorarea conditiilor de viata pentru multi cetateni. Cultura si libertatea de exprimare au fost, de asemenea, puternic cenzurate, iar opozitia fata de regim a fost inabusita brutal.

Redescoperirea identitatii nationale

Dupa caderea regimului comunist in 1989, Romania a trecut printr-o perioada de tranzitie dificila spre democratie si economie de piata. In acest context, redescoperirea identitatii nationale si reconcilierea cu trecutul au devenit prioritati esentiale pentru societatea romaneasca.

Academia Romana a jucat un rol important in acest proces, promovand cercetarea istorica si dezbaterile intelectuale privind evenimentele recente si mostenirea culturala a romanilor. Astazi, istoria romanilor continua sa fie un subiect de studiu si reflectie, cu multiple implicatii pentru intelegerea identitatii nationale si a locului Romaniei in lume.

Latest Posts

Articole Populare