30.8 C
București
joi, 12 septembrie 2024
Ultimele Articole

Istoria Crimeei – evenimente

Introducere in Istoria Crimeei

Crimeea, o peninsula situata pe coasta nordica a Marii Negre, a fost un punct de intersectie al diferitelor civilizatii si culturi de-a lungul istoriei. De la grecii antici la tatarilor crimeeni, de la Imperiul Otoman la Imperiul Rus, fiecare dintre aceste entitati a lasat o amprenta semnificativa asupra istoriei si culturii peninsulei.

Ocupatia greaca si perioada bizantina

Primele semne ale prezentei umane in Crimeea dateaza din perioada paleolitica, insa istoria scrisa a peninsulei incepe cu colonizarea greaca. In secolul VI i.e.n., grecii antici au fondat o serie de colonii de-a lungul coastei, cea mai cunoscuta fiind Chersonesos, aproape de Sevastopolul modern. Aceste colonii serveau ca puncte importante pentru comert si schimburi culturale intre greci si populatiile locale. In perioada bizantina, Crimeea a devenit o provincie a Imperiului Bizantin, un centru important crestin ortodox, cu numeroase biserici si manastiri construite in acea perioada.

Dominatia otomana si tatarilor crimeeni

Dupa caderea Constantinopolului in 1453, Crimeea a intrat sub controlul Imperiului Otoman. Totusi, regiunea a fost, de asemenea, casa Khanatului Crimeei, un stat vasal Otoman, condus de tatarilor crimeeni. Khanatul Crimeei a fost un actor regional puternic si a participat activ in raidurile asupra teritoriilor slave estice. In aceasta perioada, Crimeea a devenit unul dintre cele mai importante centre ale comertului cu sclavi, multe dintre victime fiind deportate din Europa de Est.

Annexarea ruseasca si impactul acesteia

In anul 1783, Imperiul Rus, sub conducerea Ecaterinei cea Mare, a anexat Crimeea, punand astfel capat peste trei secole de dominatie otomana si a Khanatului Crimeei. Aceasta miscare a facut parte din expansiunea ruseasca spre Marea Neagra si a fost justificata prin nevoia de a proteja crestinii ortodocsi din regiune. Anexarea a avut consecinte profunde pentru Crimeea, declansand o emigrare in masa a tatarilor crimeeni si o rusificare intensiva a regiunii. In perioada sovietica, Crimeea a continuat sa fie un punct de interes, devenind un loc popular de vacanta datorita climei sale blande si peisajelor pitoresti.

Crimeea in perioada contemporana si conflictul cu Ucraina

In 1954, Crimeea a fost transferata de la Rusia la Ucraina prin un decret semnat de Nikita Hrusciov, liderul de atunci al URSS. Acest act a fost in mare parte simbolic in timpul Uniunii Sovietice, dar a capatat importanta dupa destramarea URSS in 1991, cand Crimeea a ramas parte a Ucrainei independente. Tensiunile intre Rusia si Ucraina asupra statutului Crimeei au escaladat in 2014, cand Rusia a anexat peninsula, un act neacceptat la nivel international si considerat ilegal de majoritatea comunitatii internationale. Aceasta miscare a dus la sanctiuni internationale impotriva Rusiei si a inflamat un conflict mai larg in estul Ucrainei.

Latest Posts

Articole Populare