30.8 C
București
joi, 12 septembrie 2024
Ultimele Articole

20 de momente importante din istoria comunismului

20 de momente importante din istoria comunismului

1. Originea teoretică a comunismului

Comunismul, ca ideologie politică și economică, își are originile în lucrările lui Karl Marx și Friedrich Engels, în special în "Manifestul Comunist" publicat în 1848. Documentul propunea o societate în care claselor dispar, proprietatea privată este abolită și mijloacele de producție sunt deținute comun. Acesta a marcat începutul comunismului ca un curent major în gândirea politică internațională.

2. Revoluția Bolșevică din 1917

Unul dintre cele mai decisive evenimente în istoria comunismului este Revoluția din Octombrie, când bolșevicii, conduși de Vladimir Lenin, au preluat puterea în Rusia. Aceasta a dus la formarea primului stat comunist din lume, Uniunea Sovietică, în 1922. Revoluția a marcat începutul unei noi ere în politica mondială, caracterizată de experimente sociale și economice radicale bazate pe principiile marxiste-leniniste.

3. Formarea Uniunii Sovietice

După consolidarea puterii bolșevice în urma războiului civil rusesc, Uniunea Sovietică a fost oficial formata în 1922. Aceasta a reprezentat o uniune de republici socialiste, fiecare guvernată de partide comuniste sub supravegherea Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS). Uniunea Sovietică a devenit un actor major pe scena mondială, promovând expansiunea comunismului la nivel global.

4. Marea Teroare și epurările staliniste

În anii 1930, sub conducerea lui Iosif Stalin, Uniunea Sovietică a trecut printr-o perioadă de represiune intensă cunoscută sub numele de Marea Teroare. Milioane de oameni au fost arestați, deportați în gulaguri sau executați, sub acuzații de conspirație sau trădare. Aceste epurări au avut un impact profund asupra structurii societății sovietice și asupra partidului comunist.

5. Al Doilea Război Mondial și rolul URSS

Uniunea Sovietică a jucat un rol crucial în înfrângerea Axei în Al Doilea Război Mondial, suferind pierderi umane și materiale colosale. Victoria împotriva Germaniei naziste în 1945 a lăsat URSS ca una dintre cele două superputeri mondiale, alături de Statele Unite, și a permis extinderea influenței comuniste în Europa de Est, Asia și alte regiuni.

6. Răspândirea comunismului după 1945

După Al Doilea Război Mondial, multe țări din Europa de Est au devenit state comuniste sub influența sovietică, inclusiv Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, România și Germania de Est. În Asia, revoluția chineză a culminat cu victoria lui Mao Zedong în 1949, stabilind Republica Populară Chineză ca un stat comunist. Aceasta a fost o perioadă de expansiune rapidă pentru comunism, care a ajuns să guverneze peste o treime din populația mondială.

7. Criza Rachetelor din Cuba

În 1962, lumea a fost martora unei confruntări directe între SUA și URSS, provocată de instalarea rachetelor sovietice în Cuba. Criza Rachetelor din Cuba a adus cele două superputeri la marginea unui conflict nuclear, dar a fost rezolvată prin negocieri care au dus la retragerea rachetelor în schimbul unor concesii americane. Acest incident a accentuat riscurile asociate Războiului Rece.

8. Invazia Cehoslovaciei din 1968

În 1968, trupele Pactului de la Varșovia, conduse de Uniunea Sovietică, au invadat Cehoslovacia pentru a opri reformele liberale ale "Primăverii de la Praga". Aceasta a demonstrat angajamentul URSS de a menține controlul strict asupra regimurilor comuniste din Europa de Est și de a suprima orice deviere de la linia ortodoxă sovietică.

9. Reformele lui Deng Xiaoping în China

La sfârșitul anilor 1970, liderul chinez Deng Xiaoping a început o serie de reforme economice și sociale cunoscute sub numele de "Reformă și Deschidere". Acestea au relaxat controlul statului asupra economiei și au încurajat investițiile străine, transformând China într-o putere economică majoră, deși Partidul Comunist a continuat să exercite un control politic strict.

10. Căderea Zidului Berlinului și prăbușirea comunismului în Europa

Evenimentul simbolic care a marcat declinul comunismului în Europa a fost căderea Zidului Berlinului în 1989. Aceasta a fost urmată de prăbușirea rapidă a regimurilor comuniste în întreaga Europă de Est, culminând cu desființarea Uniunii Sovietice în 1991. Aceste evenimente au reprezentat sfârșitul comunismului ca formă dominantă de guvernare în Europa și au marcat o reorientare majoră în politica mondială.

Latest Posts

Articole Populare