30.8 C
București
luni, 7 octombrie 2024
Ultimele Articole

4 factori declanșatori ai psoriazisului și cum îi putem evita

Psoriazisul este o afecțiune autoimună, caracterizată cel mai adesea prin apariția în diverse părți ale corpului ale unor plăci roșii, îngroșate și solzoase pe suprafața pielii, dar ale cărei simptome pot varia în funcție de tipul de psoriazis prezent. Cauzele sale nu sunt pe deplin înțelese. Ceea ce se știe însă cu certitudine este că nu este contagioasă și că există anumiți factori declanșatori care pot duce la apariția sau agravarea simptomelor.[2] În acest articol ne vom opri asupra câtorva dintre acești factori și a modului în care pot fi ei evitați. 

1. Stresul

Stresul este un factor declanșator extern important al psoriazisului. Persoanele diagnosticate cu această afecțiune raportează adesea o agravare a simptomelor în perioadele cu nivel de stres mai ridicat. În același timp, însăși existența acestei boli poate reprezenta o sursă de stres, ceea ce se va reflecta și asupra severității simptomelor.[3]

În astfel de cazuri, pentru a preveni și controla psoriazisul, este important să se identifice metode eficiente de gestionare a stresului. Acestea vor varia de la o persoană la alta, dar pot include: meditație, yoga, schimbarea stilului de viață sau terapia. Strategiile care funcționează în cazul unei persoane s-ar putea să nu aibă niciun efect în cazul altora. De aceea, este necesar mai degrabă un plan individualizat de gestionare a stresului, nu o abordare generalizată. Un specialist te poate ajuta să creezi un astfel de plan. 

2. Infecțiile

Infecțiile pot contribui și ele la apariția sau agravarea simptomelor anumitor tipuri de psoriazis. De exemplu, infecțiile streptococice, cum ar fi amigdalita sau faringita, pot fi responsabile de declanșarea simptomelor psoriazisului gutat, un tip specific al afecțiunii. Adesea, o astfel de infecție reprezintă factorul declanșator al primului episod de psoriazis gutat la copii. De asemenea, persoanele cu sistemul imunitar slăbit din cauza unei infecții cu HIV sunt mai susceptibile să observe o agravare a simptomelor psoriazisului.[1][3]

Deși nu pot fi prevenite în totalitate, există măsuri pe care le poți lua pentru a reduce semnificativ riscul dezvoltării unei astfel de infecții. Totodată, este important să te prezinți la medic oricând observi apariția unui simptom nou sau agravarea unuia deja existent pentru a beneficia la timp de tratamentul necesar.

3. Leziunile pielii

Anumite tipuri de leziuni, cum ar fi tăieturile, zgârieturile, arsurile solare sau chiar înțepăturile de insecte, pot declanșa sau agrava simptomele psoriazisului. Acest fenomen este cunoscut sub numele de fenomenul Koebner, care descrie apariția leziunilor psoriazice în zonele afectate de astfel de traumatisme.[1][3]

Îngrijirea adecvată a pielii poate preveni apariția leziunilor și poate reduce riscul de agravare a psoriazisului. De asemenea, este important ca, dacă acestea deja au apărut, să se intervină prompt pentru tratarea lor.  

4. Vremea

Variațiile de temperatură și umiditate pot afecta pielea și pot agrava simptomele de psoriazis. De exemplu, aerul uscat și rece din timpul iernii poate duce la uscarea pielii, ceea ce poate agrava psoriazisul. În același timp, se poate observa o ameliorare a simptomelor când temperatura de afară este una mai plăcută și umiditatea mai crescută, cum se întâmplă în anotimpurile calde. Cu toate acestea, expunerea excesivă sau prelungită la soare poate cauza arsuri solare și poate agrava simptomele psoriazisului.[1][3]

Este important să se monitorizeze în mod regulat starea pielii și să se adapteze rutina de îngrijire a pielii în funcție de schimbările meteorologice. De asemenea, este indicată evitarea expunerii excesive la soare.

Psoriazisul este o afecțiune complexă, ale cărei simptome pot fi declanșate sau agravate de anumiți factori, inclusiv cei menționați mai sus. Mulți dintre ei pot fi evitați, ceea ce face din identificarea lor o componentă importantă a procesului de prevenire a crizelor de psoriazis și îmbunătățire a calității vieții. 

Bibliografie: 

  1. „Top Psoriasis Triggers”, WebMD, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/7-psoriasis-triggers. Accessed 3 May 2023.
  2. „Psoriasis”, National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases, www.niams.nih.gov/health-topics/psoriasis. Accessed 3 May 2023.
  3. „Psoriasis: Causes & Triggers”, National Psoriasis Foundation, www.psoriasis.org/causes/. Accessed 3 May 2023.

Latest Posts

Articole Populare