Conceptul de dezvoltare personala a prins amploare in ultimul deceniu, creandu-se retete de imbunatatire a propriei persoane, la fel cum se scriu dietele de slabit: pe banda rulanta, fara vreo adaptare la individul in cauza.

Dar ce inseamna de fapt aceasta dezvoltare si cum alaturarea cuvantului personala o face deosebita si plina de sens?

Conform dexonline.ro, dezvoltarea insemana „trecerea prin diferite faze spre o treaptă superioară” iar „personala” face referire la ceva specific, „caracteristic unei persoane”, „privitor acelei persoane”. Cu alte cuvinte, experienta dezvoltarii este una intima, individuala, semnificativa pentru individ si de ce nu, sentimentala.

Cum poti sa-ti dai seama daca esti intr-un proces de dezvoltare personala si daca acesta functioneaza sau nu? Dezvoltarea presupune de fapt actiunea de a dezvolta, precum si rezultatul ei. Asadar, lipsa unui rezultat contrazice existenta unei dezvoltari personale.

In cele ce urmeaza, va voi da exemple de situatii in care un individ poate afirma ca s-a dezvoltat personal si ce trebuie sa faca pentru a ajunge la rezultate.

1. Actiunile sunt reusite

Actiunile sunt reusite

Efortul zilnic depus in vederea cresterii interioare se incadreaza la dezvoltare personala doar daca acesta are rezultatele scontate. Spre exemplu, realizezi ca actiunile tale din ultimul an ti-au format personalitatea si te-ai focusat pe tine.

In mod clar, dezvoltarea personala inseamna sa te opresti din citit pentru a trece la actiune. Apeleaza la instrumentele existente in piata : carti, cursuri, articole, blog-uri, conferinte, etc. si pune in aplicare principiile invatate de acolo. Nu te limita la asimilarea informatiei, pentru ca dezvoltarea personala nu este un concurs de cunostinte, ci un proces interior, personal si spiritual.

 Nu e tocmai placut, deoarece cresterea doare. Insa, pentru ca nu exista crestere in zona de confort, nu ai cum sa ramai acolo, daca vrei sa te dezvolti. Un lucru e cert, nu poti face aceleasi lucruri si sa speri la rezultate diferite. Asa ca, trebuie sa schimbi ceva, sa instalezi rutine sanatoase, sa scapi de cele proaste si sa devii din spectator, actantul principal al vietii tale.

2. Sentimentele sunt armonizate

Sentimentele sunt armonizate

Te diferentiezi de ceilalti prin capacitatea ta senzoriala de a percepe lumea, de a o interpreta si de a o trai in toate nuantele ei. Poti face acest lucru doar daca esti constient de paleta emotiilor resimtite si le folosesti corect in situatiile corespunzatoare. Emotiile pozitive trebuie reproduse si acest lucru se realizeaza prin regularizarea practicilor pozitive de tipul : iubire, recunostinta, empatie, loialitate.

Este foarte important ca in drumul vietii sa-ti gasesti sensul. Acest lucru te va ajuta sa te bucuri de lucrurile marunte din viata ta si va clarifica si simplifica aspectele care nu sunt asociate acestui sens. Spre exemplu vei elimina din stres, vei valorifica timpul mai bine si vei simti ca ai o energie unica. Aceste sentimente cumulate iti demonstreaza ca ai trecut la un nivel superior.

Daca nu stii in ce punct esti, incepe prin a face pace cu tine, iarta-te pentru trecut si prezent si manifesta-ti iubirea fata de propria-ti persoana, ajutandu-te pe tine, in primul rand prin vizionarea unor filme porno care te vor destresa mai mult ca sigur!

3. Capeti o entitate de sine statatoare

Capeti o entitate de sine statatoare

Am invatat sa ne identificam si sa ne introducem in lume gratie numelui si eventual a functiei ocupate. Acestea insa nu ne definesc, ci sunt mai degraba aspecte de suprafata, etichete pe care ni le punem singuri, pentru ca asa am fost obisnuiti.

Cine esti cu adevarat este format din suma credintelor, valorilor si principiilor dupa care te ghidezi in viata. Fa un exercitiu de medidatie si cauta inauntrul tau valorile acestei ecuatii de adunare. Dedica-ti timp pentru a analiza daca ceea ce esti te multumeste pe deplin, sau poate doresti sa faci anumite schimbari.

Apoi, daca azi esti la fel ca ieri sau la fel ca acum un an, poti spune ca ai o identitate stabila, dar, nu poti spune ca esti evoluat spiritual sau ca te-ai dezvoltat personal intr-un mod vizibil. Esti azi mai fericit decat ieri si maine vei fi mai fericit decat azi? Sau mai bun? Sau mai impacat cu tine si mai aproape de visele tale? Daca raspunsul nu este nici DA, nici NU, inseamna ca este NU, si nu ai lucrat suficient la dezvoltarea ta personala. Vei zice ca „o zi este prea putin” timp pentru analiza. Repeta-ti intrebarea, dar inlocuieste perioada : Esti anul acesta mai bun decat erai anul trecut si anul viitor vei fi si mai bun?

Daca vei raspunde onest la aceste intrebari, ai un bun punct de plecare pentru ca nu traiesti in negare. Se poate sa fii si foarte multumit de punctul in care te situezi acum si in care te-ai situat pana acum. Poate ai ajuns la un anumit nivel, sau pur si simplu nivelul actual te multumeste. Din pacate, daca ramai in zona de confort, acel nivel cu care esti multumit nu se pastreaza. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca, atunci cand vine vorba despre dezvoltare, nu exista stagnare, ci  acest lucru se numeste regres. Asa ca, ai doar doua variante: fie regresezi, fie progresezi.

In concluzie, dezvoltarea personala se face remarcata in prezenta unor rezultate. Este important de retinut faptul ca fundamentul interior poate fi schimbat, daca lucrezi in paralel pe toate aspectele sale. Poti evolua de la o zi la alta foarte putin, dar acel putin sa se adune si sa conteze la rezultat final. Un coach poate fi util pentru a-ti furniza perspectiva obiectiva si un reminder pentru actionare. Daca nu poti apela la un coach, cauta un apropiat care sa te inspire si astfel sa contribuiti la dezvoltarea amandurora si a celor din jur prin influenta voastra pozitiva.

Actioneaza, simte, fii si alege tu ce si cum, pana sa aleaga altii pentru tine!

Doar atunci vom putea vorbi despre dezvoltare personala in adevaratul sens al sintagmei.