In viata ne lasam purtati adesea de grijile si obiectivele materiale si uitam ca cele mai importante realizari sunt pacea interioara si ingrijirea nevoilor sprituale.

Pentru a nu te lasa distras de preocuparile cotidiene iti prezint 7 metode prin care poti lucra si evolua pe sinele tau, din interior spre exterior.

1. Cercetarea cauzelor launtrice

Cercetarea cauzelor launtrice

Adesea ne intrebam de ce am reactionat intr-un anumit fel, la un anumit stimul. Este nevoie de rabdare pentru a cerceta in interior si a descoperi adevaratele motive din spatele actiunilor tale.

Ego-ul nostru functioneaza ca un pilot automat care ne furnizeaza raspunsuri de suprafata in scop defensiv. Trebuie sa trecem de aceasta fatada si sa sapam mai adanc, pentru a putea descoperi cauza si pentru a putea evolua.

Spre exemplu, sotia recent parasita va zice ca isi uraste sotul pentru ca a plecat de langa ea. Insa, in realitate, ea il iubeste si l-ar vrea in continuare alaturi. Ego-ul este cel care preia controlul si dicteaza raspunsurile menite sa o protejeze. Din pacate, aceasta atitudine nu aduce protectie ci incurajeaza negarea emotilor, reprezentand o piedica in calea vindecarii.

Atunci cand cauti adevarul, ti-l asumi si nu te agati de scuze sau nu te ascunzi dupa scuturi. Cand accepti adevarul, solutiile pot fi mai usor adaptate si aplicate si poti iesi din orice situatie de criza.

2. Repausul spiritual

Repausul spiritual

Cand vorbim de evolutie, ne gandim instantaneu la miscare, actiune si munca. Surprinzator insa, cel mai eficient in traseul evolutiei spirituale este chiar repausul spiritual.

 Fara pauza de analiza, ne lasam purtati de pilotul automat. Un moment de relaxare este prielnic pentru a descoperi izvorul impulsurilor, sursa nemultumirilor si micro emotiile reprimate.

Este logic, daca te gandesti ca atunci cand nu actionezi impulsiv si nici nu te lupti sa combati impulsurile, ai timp sa observi mecanismul din spate si sa-i modifici corespunzator cursul.

3. Constientizarea

Constientizarea

In misiunea sa defensiva, ego-ul ne departeaza de anumite parti ale personalitatii noastre. Astfel, se pune un fel de filtru peste realitate si suntem aparent „anesteziati” in fata traumelor trecute. Este nevoie de constientizare voita si sustinuta pentru a-ti deschide mintea si sufletul catre acele aspecte vulnerabile si pentru a lucra spre vindecare.

Acesta este un indemn la actiune, de a trece din postura de spectator al „filmului mental”S al vietii tale, in postura de responsabil, deci de actant principal.

4. Cererea ajutorului

Cererea ajutorului

Desi munca la propria-ti persoana este un proces individual, poti primi suport si sa parcurgi mai usor etapele necesare. Nu trebuie sa fii descurajat din start, pentru ca, in ciuda mediului in care te regasesti (mediu de lucru sau familial disfunctional, abuziv, etc.), evolutia personala este in continuare posibila.

Oricine poate beneficia din lucrul pe propria persoana, de aceea nu e exlus ca si alte persoane sa fie in acelasi proces, in acelasi timp cu tine. Cauta o semenea persoana (in medliul online, la workshop-uri, printre prieteni, etc.) si incurajati-va reciproc.

5. Invatarea lectiilor

Invatarea lectiilor

Totul se intampla cu un motiv sau mai bine zis, totul vine la pachet cu o lectie. Parte din munca de dezvoltare personala presupune identificarea lectiilor din situatiile de viata in care te regasesti, pentru a putea evolua.

Pentru a putea face acest lucru, trebuie sa ramai conectat la prezent, constient de gandurile si sentimentele tale. La fel, trebui sa eviti sa fugi de lucrurile neplacute dar nici sa te complaci in situatia de victima. Analizeaza rolul tau in tot procesul, responsabilizeaza-te si preia controlul, astfel incat sa nu mai repeti acealeasi greseli.

6. Iubirea de sine

Iubirea de sine

Se spune adesea ca pentru a putea cere altor persoane sa te iubeasca, trebuie mai intai sa te iubesti tu pe tine. Rezolvand aparenta cauza care declanseaza cerinta „vreau sa fiu iubit”, si anume, lipsa increderii in sine, constati ca acest lucru nu este suficient si ca esti in continuare deficitar la nivel emotional.

Decizia de a lucra pe propria persoana, de a infrunta lucruri nu tocmai placute si de a lupta cu ego-ul tau pentru evolutia personala este un prim pas spre iubirea de sine.

Un al 2-lea pas il reprezinta efortul depus pentru a ramane constant ancorat in prezent, dar conectat la corpul, gandurile si sentimentele tale.

Un al 3-lea pas e acceptarea propriilor emotii si practicarea iubirii fata de propriile trairi.

7. Nevoia de meditatie

Nevoia de meditatie

Iuresul vietii te prinde adesea in tumultul grijilor si ajungi treptat sa te deconectezi de la propria-ti persoana. Pentru a te reconecta la propriul corp si la nevoile sale si pentru a-ti limpezi mintea, ai nevoie de o pauza practicata cu regularitate.

Cateva exemple de practici recomandate ar fi sportul si meditatia. Important este ca acele activitati sa-ti permita sa te deconectezi de la viata cotidiana si sa te concentrezi asupra propriei persoane. Meditatia spre exemplu iti permite sa devii constient, conectat la prezent, responsabil si cat mai putin distras de toata galagia care ne inconjoara.

Cu timpul, realizezi ca aceste practici iti aduc din ce in ce mai multe beneficii si ca sarirea peste ele nu contribuie la progresul tau.

 In concluzie, dezvoltarea personala este un proces de lunga durata in care trebuie sa te investesti pentru a vedea rezultate. Pentru a putea progresa, detaseaza-te de suferintele trecutului si angoasa viitorului si traieste placut in prezent. Evita sa-ti distragi atentia de la parcursul setat spre evolutie personala.  Cu cat vei practica mai des practici de meditatie, cu atat vei reusi sa capeti imunitate la hipnoza din jur si vei fi mai focusat pe obiectivele tale de evolutie personala.